Otevřeno všem !!!

Budova AVU se otevírá veřejnosti dvakrát v roce – na klauzury!

Dnes večer bude v Praze další Muzejní noc…. brány pražských muzeí a galerijí se v 19 hodin otevřou a pařit se bude až do půlnoci.
https://www.prazskamuzejninoc.cz/2019/

A tak mě napadlo – a co jindy, když Muzejní noc není? Kam zajít…

Akademie výtvarných umění se ale Muzejní noci neúčastní…. Otevírá se jen na Klauzury, zato je ale baby friendly, dog friendly, alien friendly….

Muzejní noc láká kvůli neopakovatelné atmosféře a bohatým doprovodným programům. Pro mnoho lidí je to ale taky příležitost, jak zažít s celou rodinou trochu kultury a ušetřit, přitom se ale podívat na nějaké zajímavé místo, kam by se třeba jinak nedostali. A tak mě napadlo napsat článek o klauzurách na AVU v Praze, protože tyhle nároky si, myslím, splní taky pěkně! Je to taky taková výstava zadarmo, kulturní to je každopádně. I děti se, myslím, budou bavit. Klauzury jsou semestrální výtvarné práce studentů, které studenti obhajují, Akademie známkuje a na pár dní je nechává vystavené a přístupné veřejnosti.

Radek Směták

Zatímco se dnes večer budou rodiny s dětmi někde možná až příliš dlouho tlačit ve frontách, aby viděli vytouženou velrybu, tady, v nenápadné malé budově akademie výtvarných umění, máte možnost jít na výstavu zadarmo taky. Pravda, Národní muzeum to není, Národní galerie taky ne, ale přijde mi hezké vidět i studenty, kteří do tvorby vkládají neméně a některé z nich za nějakých patnáct let v té NG určitě uvidíme… vždyť se tu rodí nová výtvarná generace!

Tereza Trnková, 4. ročník

Další malou výhodou kromě klidného prostředí, vstupu zdarma a 0 front je také to, že je to tu baby friendly, psi friendly, nechybí automat na kafe… Záchody jsou trochu punkové, no ale tak umělecká škola… to k tomu patří…

maska vlevo – Barbora Volfová

A taky si můžete tipovat, o kom z nadějných studentů v budoucnu uslyšíte.

Ivana Mrázková, uprostřed Martin Lacko

Budova má dvě patra a zahadu. V přízemí je sochařina, v patře malby. Za intermédii musíte do sklepa, případně na půdu.

Na AVU se nejlíp dojede tramvají na Letenské náměstí a odtud půjdete pěšky směrem do Stromovky a podél ulice Nad Královskou oborou do ulice U Akademie. Budova AVU stojí těsně vedle brány do Stromovky a přilehlého dětského hřiště, jehož betonové objekty mimochodem navrhovali Eva Kmentová a Olbram Zoubek, kterého teda původně na AVU nevzali…


Yelizaveta Libenko, vpravo Klára Sedlo

V celé budově AVU je toho opravdu hodně. Nechybí ani kinetické objekty, instalace, video a v zahradě AVU sochařská expozice. Takže prohlídka vyjde tak cca na 2 hodiny (a to jsem nebyla ve sklepě!)

Karolína Netolická

Tak až se někdy nachomýtnete koncem semestru kolem Letné, nezapomeňte: )

Hezký zbytek dne a pokud se chystáte na Muzejní noc, tak i zbytek noci ! 🙂 Mějte se, Liby.

4 thoughts on “Otevřeno všem !!!

  1. Niektoré výtvory na záberoch by ma ako dieťa asi mierne vystrašili. 😀 Ale noci múzeí sú samozrejme super. Aj u nás v Košiciach je to vždy veľká udalosť. 🙂

    1. jo, tak je lepší jít tam za dne..:) Ale děti vypadaly poklidně 😀 Měj se krásně! L.

  2. Jednou bych na tuhle noc chtěla jít. Jenže já jsem vždycky mimo Prahu zrovna! 😀

  3. Wow, tam to musel být skvělý zážitek! Fotky vypadají skvěle a ty poslední mi až nahání hrůzu 😀

Comments are closed.