Travertin, Loosova vila a tak…

Travertin – inspirace, abstrakce. A4, akryl

Tahle abstrakce vznikla díky inspiraci mým oblíbeným kamenem Travertin. Máme s manželem takový koníček – oba rádi objíždíme různé památky. Hrady, zámky, kostely, kláštery…. a taky vily. Oba moc rádi slintáme hlavně nad těmi prvorepublikovými, funkcionalistickými… Müllerovu vilu v Praze, Tugendhat v Brně i Loosovy interiéry v Plzni máme už dostatečně prochozené.

Minulý týden jsme se byli podívat na další, Winternitzovu vilu na Praze 5.

https://static.panoramio.com

Oproti výše zmíněným vilám je tato menší, daleko méně nákladná a na materiál chudší – žádný travertin, onyx ani eben tu nenajdete. Budova, která dlouhá léta sloužila jako mateřská škola, prošla rekonstrukcí a nyní je přístupná. Zvenku vypadá velmi elegantně a svým položením na kopci působí majestátně. Vilu navrhl (tehdy již velmi nemocný) Adolf Loos a Karel Lhota, který ji po Loosově smrti také dokončil. Ovšem raumplan nezklame. Pohled z jídelny dolů do obývací části s okny směrem do ulice a klavírem působí velice útulně.

Jedna z mých oblíbeností, kterou Loos rád využíval, je optické zvětšování prostoru velkými plochami zrcadel.

Mimochodem, v jednom z plzeňských bytových interiérů si pohrál tak, že se v zrcadle odráží zrcadlo protilehlé a tím je vytvořena nádherná iluze anfilády :

https://www.adolfloosplzen.cz/img/loos/bendova-10/bendova-10-details.jpg

Návštěva Winternitzovy vily je příjemná nejen kvůli komorní atmosféře (ačkoli má vila tři terasy a v suterénu celou jednu bytovou jednotku pro domovníka), ale – a to z velké části i díky obyčejnosti materiálů – i kvůli tomu, že po zaplacení vstupného se můžete v klidu ve vile pohybovat jak chcete a jak dlouho chcete. Sednout si na židli, do křesla nebo k toaletnímu stolku, osahat si nábytek i skříňky, pobýt jak dlouho se vám chce a pokoje si projít kolikrát chcete.

Tak až nebudete mít co dělat, bude sychravo a budete se nacházet blízko Mrázovky, doporučuji! P. S. bezbariérové to tedy zrovna není…známe Loose 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.