Kokosové Tiramisu

V malém kulinářském okénku bych dneska ráda sdílela svoji zkušenost s receptem na bezlepkové tiramisu bez mléka – s kokosovým mlékem. Je to podle receptu zde: https://www.proalergiky.cz/vareni/recept/tiramisu-krem-bez-mleka-lepku-a-vajec

Nečekala jsem od toho nic moc, ale výsledek je moc dobrý! Samozřejmě – dezert chutná po kokosu, ale je slaďoučký a neuvěřitelně dobrý – prostě tiramisu.

Má to však pár háčků, které se nikde v receptu nedočtete a které bych ráda zmínila…

1. Kuchyňské katastrofy Kokosové mléko koupíte v plechovkách, před otevřením se má dát do lednice, aby trochu ztuhlo. Ztuhne VELMI. Oddělí se pevná část od kokosové vody, takže abyste předešli cákání všude kolem, až pak budete dlabat ztuhlé kokosové mléko (řekla bych spíš tuk) z plechovky, otočte plechovky dnem vzhůru, bude to praktičtější, vodu pak vylejete a obsah se snadno vydlabe.

2. Chuť Dezert je výborný, ale pozor, VELMI TUČNÝ. Ten kousek, který je tady vyfocený, téměř nejde sníst. Servírujte raději malou porci, tak malou, že se vám bude zdát až symbolicky ochutnávková. Někomu nedělá taková nálož cukru a tuků dobře, já to nevěděla, snědla,mě to moc chutnalo, ale manžel snědl asi tři lžičky a pak už si nedal :). Jakože vůbec. Časem určitě popřemýšlím, jak by se dal tenhle dezert odlehčit a nepoužít mléko, napadla mě šlehačka ve spreji, ta, vyrobená z tuku a nikoli mléka, ale nejsem extra kuchař, abych odhadla zda by to vůbec fungovalo.

Pokud máte nějaký tip na ještě jiné bezmléčné tiramisu, napište mi dolů do komentářů, prosím! 🙂

3. Skupenství Tohle je to nejzvláštnější… a na dezertu asi nejproblematičtější. Pokud znáte kokosové mléko, kokosový olej apod, určitě víte, že rádo mění skupenství z tekutého na pevný i při malé změně teploty. Vidím to na kokosovém oleji, který mám v koupelně na pleť, přes zimu je ve 25 stupních tuhý, v létě (a to si myslím, že je teplota v koupelně pořád stejná), taje a je zcela tekutý.

Kokosové mléko vyndáte z ledničky, a je tuhé. Nejde absolutně rozmixovat. No, vezmete šlehač a šleháte a šleháte, a ono se to jakž takž začne dařit.

TIP: Pokud se vám krémy často srazí, i zde pomáhá univerzální pomoc: do sraženého krému přilít lžíci teplého rozpuštěného másla nebo jakéhokoli jiného tuku, a šlehat dál. Sražený krém se jako zázrakem napraví.

Jenže… máte tedy krásný krém, kterým pokryjete kávou nasáklé piškoty, dáte do ledničky… a co se stane? Z krému se vytvoří ledová krusta ze které by si Pingu mohl doslova vytesat iglú. Pod ní jsou samozřejmě naprosto měkké piškoty. Je třeba nechat dezert chvíli venku “povolit”. Ale ne zas příliš dlouho, jinak nastane tání doby ledové a tiramisu se změní v něco, co dřív možná italský dezert připomínalo.

…tak dobrou, bezmléčnou, chuť a s tímhle výborným dezertem opatrně!:)

a obrázek? Je:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.